IKLAN NUFFNANG

Tuesday, September 11, 2018

RESEPI BIHUN REBUS TERENGGANU VERSI ATKIN

Tadda... seperti tajuk diatas Eniey nak kongsikan resepi bihun rebus terengganu (cara family Eniey yer) versi atkin. menu ni lulus untuk atkiner fasa 1 sehingga 4.

resepinya:
1. bawang merah - 3 ulas (ikut saiz hidangan)
2. bawang putih - 1 ulas (ikut saiz hidangan)
3. lada hitam (ikut kepedasan yang dikehendaki
4. sayur sawi
5. bebola ikan homemade (nanti Eniey sertakan resepi)
6. telur (ikut suka nak letak banyak mana)
7. garam
8. bihun ganti kepada konjak mee (tapi Eniey tak guna pon, makan macam tu je tanpa bihun)

kaedah pembuatan:
1. tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada hitam
2. tumiskan bahan tumbuk tadi dengan sedikit minyak (bersesuaian dengan saiz bahan)
3. masukkan air apabila bahan tumis sudah garing.
4. masukkan sayur dan bebola ikan homemade (yang sudah digoreng) ke dalam kuah yang sudah mendidih itu tadi.
5. letakkan garam, perasa tak digalakkan (takut mengganggu proses diet atkins)
6. masukkan telur. lepas tu kalau korang nak masukkan mee konjak sekali pun ok. kalau tak nak mi, nak makan kuah je pon okay.
7. selesai. boleh dihidang.

bahan untuk bebola ikan:
1. isi ikan (ikan selayang)
2. garam sedikit
3. sedikit soda bikarbonate (untuk bagi mengembang sedikit)

cara pembuatannya:
1. gaul semua bahan
2. buat bentuk bebola
3. goreng dalam minyak yang panas.
4. setelah masak, angkat dan toskan. boleh terus dimakan begitu saja atau dimasukkan dalam bihun rebus/mee rebus.

ok itu je yang Eniey nak kongsi. semoga entry kali ini bermanfaat bagi yang membacanya.


No comments:

Post a Comment